Pagini

marți, 26 februarie 2013

Dependenta de tigari

            Mult discutata problema a tigarilor. Suntem sau nu o tara dependenta de acestea?
             Pe parcursul anilor "oamenii inteligenti" au incercat diverse metode pentru a micsora numarul dependentilor de nicotina. Una dintre cele mai mediatizata a fost metoda "sa le scumpim", adica de la cativa lei pe pachet acum consumatorii platesc 12-14 lei. Presupusa metoda era menita sa ajute poporul, dar din pacate nu a salvat omenirea de la "otravire" ci doar a crescut numarul 'saracilor'. O alta binecunoscuta incercare a fost aceea a mesajelor/imaginilor  puse pe pachete. Probabil a avut efect la inceput , insa in prezent acestea s-au transformat in 'IGNOR". Asadar...metodele au fost in avantajul producatorilor, ei au profit mai mare de pe urma "pacatosilor".
         Am gasit un articol pe internet interesant, poate intereseaza pe cineva.


 

Dependenta de fumat

Autor: Dr. Simona Stiuriuc 
 

"Fumatul este o dependenta biologica. Totusi exista si alte motive pentru care suntem legati de tigari, in afara de dependenta fizica fata de nicotina. Cind oamenii incearca sa se lase trebuie sa invinga si un obicei psihologic.

Teoria invatarii sociale
descrie cum invatam prin exemplu de la altii. Suntem influentati de catre parintii nostri si alte persoane cum sunt actorii, vedetele, cintaretii. Exista un efect imediat asupra creierului cind fumam prima tigara, asa ca continuam sa fumam pentru a regasi aceasta senzatie. Invatam sa asociem fumatul cu alte activitati, cum este consumul de cafea, iesitul la club. Mai tirziu devenim conditionati astfel incit doar activitatile asociate cu fumatul ne declanseaza nevoia de o tigara. Aceste asocieri psihologice ramin cind fumatorii incearca sa se lase. In final invatam sa fumam in continuare pentru ca daca ne oprim apar simptomele sevrajului - iritabilitate, lipsa concentrarii.
Personalitatile adictive sunt mai predispuse de a deveni fumatori. De exemplu marii fumatori sunt predispusi de a deveni alcoolici.

De ce fumam? Motivele inceperii fumatului sunt mai ales psihologice. Oamenii sunt sedusi de a incerca tutunul dupa observarea efectului "glamour" pe care il dau filmele fumatului. Dependenta de nicotina face acest obicei greu de lasat o data inceput, dar aceasta dependenta poate fi depasita si controlata la doua saptamini dupa ce motivele psihologice ale fumatului sunt eliminate.

Trebuie sa intelegem si sa eliminam baza psihologica a problemei. Cele mai multe motive pentru care oamenii se apuca de fumat sunt legate de cum se percep ei insesi in compania celorlalti. In general se apuca de fumat in incercarea de a schimba imaginea personala si de a apare mai atractiv, mai barbatesc sau feminin sau mai inteligent. Uneoi fumatul este motivul de a calma nervii, de a face fata stresului sau de a pierde in greutate.

Motive pentru care oamenii incep sa fumeze:
- incercind sa arate ca nu sunt timizi sau nu le este frica
- pentru a se integra in grupul social frecventat
- pentru a aparea sofisticat sau la moda
- pentru a fi matur
- pentru a-si cistiga independenta
- ca semn de protest sau pentru a fi impotriva autoritatilor
- incercind mostre gratuite de la prieteni sau dusmani
- influentati de persoane importante in viata lor, din admiratie: parinti, rude, idoli
- pentru a scadea in greutate
- pentru a-si calma nervii
- ca un mod de a petrece timpul si a improspata aerul cind este la toaleta.

O data ce fumatorul este adult, si-a dat seama ca fumatul nu-l face mai destept, mai popular sau sexi, dar continua sa fumeze. Majoritatea oamenilor continua fumatul din obisnuinta sau in anumite situatii ca un fel de ritual. Activitatile asociate cu fumatul stabilesc reflexele Pavlov. Acestea sunt numite dupa dr. Ivan Pavlov, care a reusit sa faca un ciine sa saliveze in absenta miincarii, doar prin sunatul unui clopotel care a fost asociat cu momentul de alimentatie al ciinelui. In acelasi fel activitatile cu care fumatul sunt asociate, cum este consumul de cafea, vor actiona ca declansatori. Doar vederea unei cesti de cafea va face fumatorul sa-si doreasca o tigara, fara un gind constient. Vazindu-si prietenii fumind, filme in care actorii fumeaza, mirosul de tigara, declanseaza dorinta psihologica de a fuma.

Cercetatorii au descoperit ca fumatorii cu leziuni in insula - o zona a creierului legata de emotii si sentimente - se lasa de fumat mai usor. Studiile arata ca dependenta de nicotina preia controlul asupra unor circuite neurale din creier.

Iata citeva motive pentru care oamenii inca fumeaza:
- fara nici un motiv anume, dar tigarile sunt la indemina
- pentru a reduce senzatia de anxietate sau nervozitate
- pentru a se calma cind sunt nervosi
- pentru a socializa cu alti fumatori
- cind se simt nelinistiti
- ca relaxare, in pauza de la lucru
- cind beau ceva cu prietenii
- cind beau cafea, dupa sex
- pentru a trece timpul cind asteapta pe cineva
- cind conduc, cind sunt depresivi, cind beau alcool
- la sarbatori sau pentru a sarbatori ceva
- cind se gindesc la o problema dificila.

Cum se manifesta dependenta de nicotina: Tabacul contine o substanta chimica numita nicotina. Fumatul de tigarete poate conduce la dependenta de nicotina mai ales la persoanele genetic predispuse, tineri, persoanele cu boli mintale, dependentii de alte droguri si femei. Dependenta incepe cind nicotina actioneaza pe receptorii nicotinici pentru a elibera neurotransmitatori cum este dopamina, glutamatul si acidul gama-aminobutiric. Incetarea fumatului conduce la simptome ale sevrajului nicotinic, cum este anxietatea si iritabilitatea. Metodele de incetare a fumatului se adreseaza dependentei de nicotina si a sindromului de sevraj.

Are nicotina un rol in terapeutica?
Prima utilizare terapeutica a nicotinei este in tratarea dependentei de nicotina, pentru a elimina fumatul, alaturi de efectele nocive asupra sanatatii. Nivelul controlat de nicotina din singe este administrat pacientului prin guma de mestecat, tigarete electronice, plasture dermic sau spray nazal, in efortul de a-i scapa de dependenta. Totusi, in citeva situatii fumatul a fost observant a fi de natura terapeutica. Acestea sunt denumite paradoxul fumatorului. Desi in majoritatea cazurilor mecanismul actual este slab inteles, se crede in general ca principalul efect benefic este datorat administrarii nicotinei, iar nicotina administrata fara fumat este la fel de eficienta fara riscul afectarii sanatatii determinate de gudronul din tabac.

Studiile recente arata ca fumatorii necesita mai putine revascularizari si interventii coronariene percutane. Riscul de colita ulcerativa este redus la fumatori, in functie de doza. Fumatul pare a interfera si cu dezvoltarea sarcomului Kaposi la pacientii cu HIV. Nicotina reduce riscul de cancer la sin la femeile cu gena de risc BRCA. Preeclampsia si bolile atopice cum este astmul alergic sunt reduse ca frecventa. Inhiba monoamin oxidaza responsabila de degradarea dopaminei in creierul uman, astfel este utila in tratamentul Parkinsonismului si a bolii Alzheimer, a epilepsiei. Studile sugereaza o corelatie intre fumat si schizofrenie, estimind ca 75 % dintre schizofrenici sunt fumatori. Nicotina pare a ameliora imptomele ADHD.

Cum tratam dependenta de fumat? Incetarea fumatului reprezinta procesul prin care se intrerupe inhalarea substantelor fumate. Fumatorii se pot lasa si fara interventia unor organizatii medicale sau folosirea medicatiei. O metoda des folosita este scaderea numarului de tigarete fumate gradual. Este folosita de 88 % dintre cei care se lasa de fumat cu succes.

Terapia de substitutie a nicotinei: Cinci medicamente sunt aprobate pentru acest tratament. Ele elibereaza nicotina fara riscul fumatului. Acestea sunt:
Plasturele nicotinic transdermic - elibereaza doze de nicotina reducind efectele neplacute ale sevrajului. Dozele mici eliberate reduc dependenat si fumatul.
Guma cu nicotina este folosita in terapia de inlocuire a nicotinei. Nicotina este eliberata in singe prin tesuturile din gura. Doza de nicotina este de 2 sau 4 mg, similar cu 1 - 2 tigarete. Guma nu trebuie folosita la mai putin de 15 minute dupa mincare sau consumul de bauturi. Guma este mestecata pina cind se inmoaie si produce o senzatie de piper apoi este mentinuta intre gingii si obraji. Cind senzatia de piscaturi a disparut guma este mestecata din nou pina cind reapare si lipita in alta localizare. Acesti pasi sunt repetati pina cind guma nu mai contine nicotina. Nu se foloseste mai mult de 12 saptamini. Femeile insarcinate nu trebuie sa fumeze sau sa foloseasca guma.
Efecte adverse ale gumei cu nicotina:
Folosita pentru perioade lungi de timp poate fi asociata cu risc crescut de cancer oral, la persoanele cu o anumita mutatie genetica. Doua simptome neplacute care afecteaza unii consumatori sunt sughiturile si o senzatie de constrictie in muschii gitului sau inghitirea accidentala a salivei cu cantitati mari de nicotina determinind iritatii gastrice. Poate determina boala gingivala.
Tabletele cu nicotina contin o doza din substanta dizolvindu-se incet in gura. Nicotina este absorbita prin mucoasa gurii si intra in vasele de singe.
Inhalatorul nicotinic este un dispozitiv folosit pentru a elibera medicatia in corp prin plamini.
Spray-uri nazale cu nicotina.

Alte medicamente non-nicotinice:
Antidepresivele: bupropion este aprobat si marcat sub numele commercial de Zyban. Este contraindicat in epilepsie, convulsii, anorexie/bulimie.
Cytisina sau Tabex este un extract de planta folosit inca din 1960 in tarile sovietice. A fost prima medicatie aprobata pentru incetarea fumatului avind putine efecte secundare in doze mici.
Vareniclina este un medicament cunoscut drept Chantix sau Champix. Sintetizata ca o imbunatatire a cytisinei aceasta scade urgenta fumatului si reduce simptomele sevrajului.

Substitute ale tigaretelor: Tigara electronica: sub forma unei tigari adevarate pentru a satisfice obiceiurile tactile ale fumatorului acest dispozitiv contine o baterie reincarcabila si un element de incalzire care vaporizeaza nicotina lichida.
Alte metode folosite:
- acupunctura
- aromaterapia
- hipnoza.

Efectele secundare ale incetarii fumatului: Castigul in greutate: persoanele care se opresc din fumat pot lua in greutat cauzele sunt neclare dar ipotezele cuprind:
- fumatul determina supraexpresia genei care stimuleaza lipoliza, astfel incetarea fumatului detemina scaderea lipolizei
- fumatul inhiba apetitul
- marii fumatori ard pina la 2.000 de calorii pe zi, mai mult decit maninca non-fumatorii cu aceeasi dieta; nicotina creste metabolismul energetic.
Depresia: cind persoanele cu istoric de depresie inceteaza fumatul simptomele depresive revin sau apare o noua depresie. Acest efect secundar este mai frecvent la femei.

Beneficiile asupra sanatatii ale incetarii fumatului: - la 20 de minute dupa oprirea fumatului presiunea singelui si frecventa cardiaca scad
- la 12 ore monoxidul de carbon din singe scad la normal
- la 3 luni functia circulatorie si cea pulmonara se amelioreaza
- la 9 luni riscul de boala coronariana cardiaca este taiat la jumatate
- la un an scad tusea si dispneea
- la 5 ani riscul de atac cerebral este la fel cu cel al unui nefumator, riscul multor cancere scade deasemeni
- la 10 ani riscul de a muri prin cancer de plamini este la jumatate, riscul cancerului de faringe si pancreas scade
- la 15 ani riscul de boala coronariana scade la nivelul nefumatorului."




De ce nu renunta la tigari? Pentru simplul motiv ca "nu vor", pentru ca isi "permit" sau pentru ca "relaxeaza". Fiecare isi traieste viata cum doreste si este dreptul lor sa aleaga "a fi sau a nu fi" FUMATOR/DEPENDENT.
Ca un bun cetatean, va sfatuiesc sa evitati tigarile deoarece nu au nici un efect pozitiv asupra vietii. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

What do you think?