Pagini

sâmbătă, 8 mai 2010

Terapia psihanalitica


Psihoterapia psihanalitică are drept scop îmbunătăţirea semnificativă a stării interioare de bine, precum şi creşterea eficacităţii gestionării propriei vieţi.Diferă de multe alte forme de psihoterapie prin faptul că este un proces îndelungat, care ţinteşte către schimbări profunde şi stabile ale personalităţii. 
Terapeutica hipnotică încearcă să acopere şi să mascheze ceva în viaţa psihică, pe când terapeutica psihanalitică, dimpotrivă, încearcă să dezvălue acest element şi să-l îndepărteze. Cea dintâi acţionează ca un procedeu cosmetic, cealaltă ca un procedeu chirurgical. Prima utilizează sugestia pentru a interzice simptomele, consolidează refulările, dar lasă neschimbate toate procesele care au dus la formarea simptomelor. Dimpotrivă, terapia psihanalitică, atunci când se află în prezenţa conflictelor care au generat simptomele, caută să meargă până la rădăcină şi se slujeşte de sugestie ca să modifice, în sensul dorit de ea, deznodământul acestor conflicte. Terapia hipnotică lasă pacientul inactiv şi neschimbat, prin urmare fără mai mare rezistenţă în faţa unor noi cauze de tulburări morbide. Tocmai lupta împotriva rezistenţelor constituie sarcina esenţială a tratamentului analitic, iar această sarcină îi incumbă bolnavului, căruia medicul îi vine în ajutor prin sugestie, acţionând în sensul educării acestuia. In acest fel, s-a afirmat pe bună dreptate că tratamentul psihanalitic ar fi o artă a posteducaţiei.” (Freud, 1917).  
Principii
- omul are o serie de tendinte instinctive sau nevoi de natura inconstienta care sunt exprimate, transformate sau refulate;
- in principal, tendintele sexuale sunt refulate;
- dezvoltarea psihosexuala defectuasa isi are originea in traumele din copilaria timpurie;
- insight-ul si catharsis-ul (descarcari psihice de natura emotionala) reprezinta cheia rezolvarii problemelor;
- relatie de tip medic-bolnav, atitudinea psihoterapeutului este una profesionala desi lucreaza cu multe date din viata personala a clientului.
- modul de lucru este autoritar, bazat pe contract terapeutic.

Obiective
- aducerea la nivelul constiintei a emotiilor, motivelor si experientelor de care subiectul nu este constient;
- obtinerea de control constient asupra elementelor care influentau la nivel inconstient;
- eliberarea de energia psihica negativa prin constientizarea continuturilor psihice;
- rezolvarea de catre subiect a propriilor conflicte psihice.

Tehnici psihanalitice
- metoda asociatiilor libere;
- analiza viselor;
- analiza actiunilor subiectului (client);
- transferul si rezistentele;
- contratransferul;
- analiza atitudinilor constiente;
- interpretarile;
- prelucrarile asupra materialului produs de subiect (client).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

What do you think?